Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV – aasarchitecture

1
Fuggerei Next500 Pavilion by MVRDV – aasarchitecture

Το Fuggerei στο Augsburg είναι το παλαιότερο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στον κόσμο. Για τον εορτασμό της 500ης επετείου τους, τα Fugger Foundations ξεκίνησαν μια διεπιστημονική συζήτηση για το θέμα της στέγασης, με αποκορύφωμα την παρουσίαση ενός «Κώδικα Fuggerei» για το μέλλον της κοινωνικής στέγασης, παράλληλα με μια σειρά μελετών για το μέλλον Fuggereien σε όλο τον κόσμο.

Το Next500 Pavilion, έξω από το δημαρχείο στην πατρίδα των Fuggerei, το Augsburg, είναι το επίκεντρο αυτής της συζήτησης και του προγράμματος. Το περίπτερο είναι ένα μακρόστενο κτήριο με αέτωμα, με τη μορφή του να είναι εμπνευσμένη από τις μεγάλες πεζούλες των ίδιων των Fuggerei. Ωστόσο, αντί για ένα ενιαίο ίσιο μπλοκ, το ένα άκρο του περιπτέρου είναι κυρτό και ανυψωμένο για να υποδηλώσει τον ρόλο του στο να κοιτάξει έξω το μελλοντικό Fuggereien, τόσο στο Άουγκσμπουργκ όσο και σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το ανυψωμένο άκρο σχηματίζει έναν πρόβολο 8,5 μέτρων που παρέχει ένα σημείο επιφυλακής για να δείτε το ίδιο το δημαρχείο. Χάρη στο κυρτό σχήμα, ένα μέρος της πλατείας του δημαρχείου περικλείεται ανάμεσα στο περίπτερο και το παρακείμενο συντριβάνι Augustus, δημιουργώντας μια οικεία πλατεία κατάλληλη για ποικίλες εκδηλώσεις. Στο εσωτερικό, το περίπτερο χωρίζεται σε διάφορες αίθουσες για την έκθεση και τις εκδηλώσεις.

Αυτά τα δωμάτια αναφέρονται επίσης στα δομικά στοιχεία που προσδιορίζονται στη μελέτη Fuggerei του Μέλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει ένα σημείο συνάντησης όπου οι επισκέπτες συγκεντρώνονται για να σχεδιάσουν το Fuggerei του Μέλλοντος, ένα ροζ μπαρ για την κάλυψη των εορτασμών και μια κερκίδα που στεγάζεται στο υπερυψωμένο άκρο που μπορεί να φιλοξενήσει διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Η δομή είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξυλεία με σταυροειδείς στρώσεις, ωθώντας τα όρια της σύγχρονης τεχνολογίας CLT με τον πρόβολο οκτώ μέτρων και τα διπλά καμπύλα στοιχεία. Η βιωσιμότητα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επιλογή αυτής της διαρθρωτικής προσέγγισης. Το ξύλο προέρχεται από τα δάση των Fuggerei και ένας ντόπιος ξυλουργός δημιούργησε τους ξύλινους εσωτερικούς χώρους. Το ξύλο αποθηκεύει άνθρακα αντί να τον απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα, ενώ το CLT επέτρεψε στο περίπτερο να χρησιμοποιήσει ένα αρθρωτό σύστημα.

Αυτό διευκολύνει μια γρήγορη και απρόσκοπτη κατασκευή και καθιστά το περίπτερο αποσυναρμολογούμενο, ώστε αργότερα να αποδομηθεί και να μεταφερθεί είτε μέσα στο ίδιο το Fuggerei, είτε ίσως ως σημείο προορισμού στα δάση του Fuggerei. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται στο περίπτερο μια δεύτερη ζωή μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης. Πηγή από MVRDV.

  • Τοποθεσία: Άουγκσμπουργκ, Γερμανία
  • Αρχιτέκτονας: MVRDV
  • Ιδρυτικός εταίρος υπεύθυνος: Jacob van Rijs
  • Διευθυντής: Σβεν Θόρισεν
  • Ομάδα σχεδιασμού: Christine Sohar, Marta Iglesias Rando, Alexander Forsch, Alessio Palmieri, John Hermansson
  • Στρατηγική και Ανάπτυξη: Γιαν Κνίκερ
  • Οπτικοποιήσεις: Antonio Luca Coco, Francesco Vitale
  • Ανάδοχος, Δομικός Μηχανικός: Züblin Timber GmbH
  • Ξυλουργός: Burghart GmbH Schreinerei
  • Πελάτης: Fürstlich und Gräflich Fuggerschen Stiftungen
  • Μέγεθος και πρόγραμμα: Περίπτερο προσωρινής έκθεσης 150m2
  • Ετος: 2022
  • Φωτογραφίες: Έκχαρτ ΜατθαίοςΠαραχώρηση του MVRDV

παρόμοιες αναρτήσεις