Cloudworks Drassanes by Elastiko ένας χώρος συνεργασίας με θέα στη θάλασσα στο Torre Colón στη Βαρκελώνη – aasarchitecture

0
Cloudworks Drassanes by Elastiko ένας χώρος συνεργασίας με θέα στη θάλασσα στο Torre Colón στη Βαρκελώνη – aasarchitecture

Η Elastiko σχεδιάζει το Cloudworks Drassanes, έναν χώρο συνεργασίας με θέα στη θάλασσα στο Torre Colón στη Βαρκελώνη. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του μπροστά στη Μεσόγειο Θάλασσα στον 15ο όροφο του Torre Colón και τη θέα 360° που απολαμβάνει το κτίριο, το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastiko σχεδίασε έναν χώρο εργασίας εμπνευσμένο από τη σχέση μητροπολιτικής και ναυτιλίας.

Η Cloudworks Drassanes στοχεύει να προσφέρει ένα πολύ ευέλικτο, καινοτόμο και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας που αντικαθιστά το παραδοσιακό στατικό γραφείο, με ζεστά φινιρίσματα και συνδεδεμένο με τη θάλασσα. Η βασική ιδέα πίσω από το έργο είναι εμπνευσμένη από τη δημιουργία ενός ενιαίου ανοιχτού χώρου που περιστρέφεται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του πύργου, παρέχοντας θέα στην πόλη που διευκολύνει επίσης πιο ήρεμες ζώνες εργασίας για εστιασμένη συγκέντρωση και ξεκούραση.

«Από τότε που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την Cloudworks, πριν από τέσσερα χρόνια, προσφέραμε σε κάθε έργο τον δικό του μοναδικό και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα, επιτυγχάνοντας ένα στυλ που είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ως ενισχυτικός παράγοντας για το εμπορικό σήμα Cloudworks» εξηγεί ο Iker Alzola, ιδρυτής και διευθυντής του Ελαστικό. Η τοποθεσία, στο τέλος της Las Ramblas, δίνει στο έργο έναν μοναδικό χαρακτήρα. Είναι το πρώτο
ουρανοξύστης που χτίστηκε στην πόλη και το πρώτο κτίριο άνω των 100 μέτρων σε ύψος όταν ολοκληρώθηκε (1969).

Η αρχιτεκτονική γλώσσα είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον μπρουταλισμό, με εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα που είναι αξιοσημείωτο για την ελαφρώς στριφογυριστή πρόσοψή του, όπου κάθε όροφος περιστρέφεται ελαφρά σε σχέση με τον παρακάτω. Για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το Elastiko έχει επικεντρώσει την προσέγγισή του σε διάφορους τομείς: Το μπλε χρώμα έχει εισαχθεί για τις οροφές και την καντίνα μεγιστοποιώντας τη σχέση του κτιρίου με τη θάλασσα και χρησιμοποιείται φυσικό ξύλο δρυός σε κοινόχρηστους κεντρικούς χώρους για να προσφέρει ζεστασιά στους χώρους και δημιουργήστε ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους πελάτες.

Και τέλος έχει προβλεφθεί μια συνεχής λωρίδα γύρω από την περίμετρο της πρόσοψης που εκμεταλλεύεται την εξαιρετική θέα. Ο πυρήνας του πύργου με τη χαρακτηριστική δομή του από οπλισμένο σκυρόδεμα, χαρακτηριστικό αυτών των κτιρίων (που φιλοξενεί τους ανελκυστήρες, τις σκάλες διαφυγής και τα μπάνια), χρησιμοποιείται για την παροχή ενός διπλού τοίχου από ξύλο που στεγάζει τους τηλεφωνικούς θαλάμους και τα δωμάτια χαλάρωσης ή σιέστα για πιο ανεπίσημες κλήσεις, μαζί με το κτιριακό εργοστάσιο και την αποθήκευση.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με χώρο κουζίνας-καντίνας, τη ζώνη κοινωνικοποίησης και δύο ευέλικτες αίθουσες συσκέψεων που λειτουργούν και ως αίθουσα παιχνιδιών με τραπέζι πινγκ πονγκ. Τα τραπέζια και οι πάγκοι έχουν επίσης σχεδιαστεί από το Elastiko για αυτό το έργο. Εμβληματικά κομμάτια από διάσημες μάρκες όπως οι Santa & Cole και Marset για το φωτισμό καθώς και τα HAY, Cármenes, Enea Design και Stua για τα έπιπλα συμπληρώνουν τα σχέδια της Elastiko.

Οι εκτιμήσεις για την ευημερία των χρηστών και τη βιωσιμότητα του έργου ήταν επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη της προσέγγισης. Τα εξαρτήματα και τα εξαρτήματα έχουν σχεδιαστεί για τη μέγιστη άνεση των συναδέλφων, επωφελούμενοι από τη διαθεσιμότητα φυσικού φωτός της ημέρας στους σταθμούς εργασίας και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του αέρα. Παρόμοια τεχνολογίες τηλεχειρισμού έχουν ενσωματωθεί στο έργο για τον έλεγχο της χρήσης ενέργειας. Ο 15ος όροφος του Cloudworks Drassanes χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως γραφεία από τη Δανέζικη πρακτική BIG Architects ως βάση τους στη Βαρκελώνη.

Η συνεργασία με την Cloudworks
Η συνεργασία μεταξύ της συνεργαζόμενης εταιρείας Cloudworks και του Elastiko ξεκινά το 2018 και η Cloudworks Drassanes είναι το έκτο έργο που η αρχιτεκτονική εταιρεία, που ιδρύθηκε και διευθύνει ο Iker Alzola, έχει πραγματοποιήσει μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης. Άλλοι δύο όροφοι ανακαινίζονται για χώρους συνεργασίας εντός του ίδιου Torre Colón αυτήν τη στιγμή. Πηγή Ελαστικό.

  • Τοποθεσία: Av. Drassanes 6-8, Βαρκελώνη, Ισπανία
  • Αρχιτέκτονας: Ελαστικό
  • Πελάτης: Cloud Workplace SL.
  • Τύπος κτιρίου: ΧΩΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • Συνολική περιοχή: 456 m2
  • Ετος: 2021
  • Φωτογραφίες: Χοσέ ΧέβιαΠαραχώρηση του Labóh
παρόμοιες αναρτήσεις