Το MVRDV και το Fugger Foundation γιορτάζουν την 500ή επέτειο της κοινωνικής κατοικίας Fuggerei με εορταστικό περίπτερο και τρεις προτάσεις για το “Fuggerei of the Future”

0
Το MVRDV και το Fugger Foundation γιορτάζουν την 500ή επέτειο της κοινωνικής κατοικίας Fuggerei με εορταστικό περίπτερο και τρεις προτάσεις για το “Fuggerei of the Future”
© Eckhart Matthäus

Αρχιτέκτονας: MVRDV
Τοποθεσία: Άουγκσμπουργκ, Γερμανία
Τύπος: Περίπτερο
Ετος: 2022
Φωτογραφίες: Έκχαρτ ΜατθαίοςMVRDV

Η ακόλουθη περιγραφή είναι ευγενική προσφορά των αρχιτεκτόνων. Το παλαιότερο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στον κόσμο, το Fuggerei στο Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, ξεκινά τον εορτασμό της 500ης επετείου του αυτό το Σαββατοκύριακο, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα 5 εβδομάδων διεπιστημονικών συζητήσεων και εκδηλώσεων σχετικά με την κοινωνική στέγαση και τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Στο επίκεντρο του εορτασμού βρίσκεται το NEXT500 Pavilion, σχεδιασμένο από την MVRDV, το οποίο ανοίγει σήμερα παρουσία πολλών αξιωματούχων και των ιδρυτών των Fuggerei, της οικογένειας Fugger. Αύριο το Σάββατο 7 Μαΐου, η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δει την έκθεση που στεγάζεται στο περίπτερο, η οποία δείχνει μια μελέτη του MVRDV για τους «Fuggerei του μέλλοντος», παρουσιάζοντας έναν νέο κώδικα Fuggerei και τρεις προτάσεις για νέα Συγκροτήματα Fuggerei σε όλο τον κόσμο.

«Τα 500 χρόνια του Fuggerei αντιπροσωπεύουν την επιτυχία που έχουν επιτύχει μαζί οι κάτοικοι του Άουγκσμπουργκ στο πέρασμα των αιώνων». λέει η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πίσω από αυτό κρύβεται μια αξιοθαύμαστη αίσθηση ιδιότητας του πολίτη, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική προνοητικότητα. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό να βάζεις πάντα την ευημερία της κοινωνίας πάνω από τη δική σου και έτσι να αντιμετωπίζεις με κοινή δύναμη τις ιστορικές προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η Ευρώπη προσφέρει τα ειλικρινή της συγχαρητήρια για αυτό το επίτευγμα!».

Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Eckhart Matthäus
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Eckhart Matthäus
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Eckhart Matthäus
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Eckhart Matthäus

Το περίπτερο είναι ένα μακρόστενο κτίσμα με αέτωμα, με τη μορφή του εμπνευσμένη από τις μεγάλες πεζούλες των ίδιων των Fuggerei. Ωστόσο, αντί για ένα ενιαίο ίσιο μπλοκ, το ένα άκρο του περιπτέρου είναι καμπυλωτό και ανυψωμένο για να υποδηλώσει τον ρόλο του στο να κοιτάξει έξω το μελλοντικό Fuggereien, τόσο στο Άουγκσμπουργκ όσο και σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ανυψωμένο άκρο σχηματίζει έναν πρόβολο 8,5 μέτρων που φιλοξενεί μια κερκίδα για διαλέξεις, συζητήσεις, εργαστήρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η δομή είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξυλεία με σταυροειδείς στρώσεις, ωθώντας τα όρια της σύγχρονης τεχνολογίας CLT με τον πρόβολο οκτώ μέτρων και τα διπλά καμπύλα στοιχεία. Η βιωσιμότητα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επιλογή αυτής της διαρθρωτικής προσέγγισης. Το ξύλο αποθηκεύει άνθρακα αντί να τον απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα, ενώ το CLT επέτρεψε στο περίπτερο να χρησιμοποιήσει ένα αρθρωτό σύστημα που καθιστά το περίπτερο εύκολα αποσυναρμολογούμενο, διασφαλίζοντας ότι μπορεί να έχει μια δεύτερη ζωή σε ένα κοινωνικό ή βιώσιμο πλαίσιο. Το ξύλο προέρχεται από τα δάση των Fuggerei και ένας ντόπιος ξυλουργός δημιούργησε τους ξύλινους εσωτερικούς χώρους.

Μέσα στο περίπτερο, οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μια έκθεση για τους «Fuggerei of the Future». Αν και το Fuggerei ιδρύθηκε το 1521 από τον Γερμανό έμπορο Jakob Fugger, σε αυτούς τους καιρούς έλλειψης στέγης, κλιματικής κρίσης, κοινωνικής ανισότητας και απομόνωσης, η προσανατολισμένη στη βιωσιμότητα και ανθρωποκεντρική ιδέα του Fuggerei εξακολουθεί να προσφέρει ένα μοντέλο για την τρέχουσα εποχή μας. . Για την έκθεση, το MVRDV και το Ίδρυμα Fugger μελέτησαν το υπάρχον συγκρότημα στο Άουγκσμπουργκ και, σύμφωνα με τον πρόσφατα γραμμένο «Κώδικα Fuggerei» του Fuggerei, απέσπασαν τη φόρμουλα του συγκροτήματος για επιτυχημένη κοινωνική στέγαση. Το αποτέλεσμα είναι οκτώ απλά «δομικά στοιχεία» που παρέχουν τη βάση για ένα σύστημα για νέα Fuggerei που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα παγκοσμίως. Αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα αναφέρονται επίσης στην εσωτερική διάταξη του περιπτέρου, με οκτώ διαφορετικούς χώρους για την έκθεση και τις εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα.

Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανίας CLT Steps
Βήματα
Πρόγραμμα CLT Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Germany
Πρόγραμμα
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT Axonometric
Αξονομετρική

«Το NEXT500 Pavilion είναι ένα εξαιρετικό ξύλινο κτίριο και το τελευταίο αποκορύφωμα της επετειακής μας χρονιάς», εξηγεί ο Alexander Erbgraf Fugger-Babenhausen, ο πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου της οικογένειας Fugger. «Ένα ποικίλο πρόγραμμα θα προσφερθεί σε διάστημα πέντε εβδομάδων, στο οποίο προσκαλείται το κοινό. Ως ίδρυμα, θέλουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Fuggerei μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Για τον εορτασμό της 500ης επετείου του Fuggerei, αναπτύξαμε μια πρωτοβουλία για να διασφαλίσουμε ότι το Fuggerei του μέλλοντος μπορεί να αναπαραχθεί παγκοσμίως

Για να δοκιμάσει αυτές τις αρχές, η MVRDV ανέπτυξε επίσης τρεις προτάσεις για το Fuggerei τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Το πρώτο προτείνεται για την αρχική πατρίδα του Άουγκσμπουργκ και διακρίνεται από το αρχικό Fuggerei λόγω της εκπαιδευτικής του εστίασης, με στόχο να προσφέρει αυτοδιάθεση και να μειώσει το χάσμα πλούτου της πόλης μέσω της εκπαίδευσης. Το δεύτερο Fuggerei του μέλλοντος προορίζεται για μια κοινότητα στην αγροτική Λιθουανία, με επίκεντρο τη φτώχεια των ηλικιωμένων και την κρίση στην κοινωνική φροντίδα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού με ένα συγκρότημα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Το τρίτο Fuggerei επικεντρώνεται στο Rothumba, ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι στη Σιέρα Λεόνε, με τη στρατηγική της ενδυνάμωσης των κατοίκων και της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για γυναίκες και παιδιά. Με βάση τον κώδικα Fuggerei και τα δομικά στοιχεία που αναπτύχθηκαν στη μελέτη, οι εμφανίσεις αυτών των μελλοντικών Fuggereien εξαρτώνται από τον σκοπό και τη θέση τους, αλλά οι αρχές είναι οι ίδιες με το πρωτότυπο 500 ετών.

Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Daniel Biskup
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Daniel Biskup
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Daniel Biskup
Fuggerei NEXT500 Pavilion MVRDV Augburg Γερμανία CLT
© Daniel Biskup

«Η έλλειψη οικονομικά προσιτή στέγαση είναι κάτι που επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». λέει ο ιδρυτικός εταίρος της MVRDV Jacob van Rijs, «Ενώ κατά την άποψή μου είναι βασικό δικαίωμα. Η ομάδα μας στο MVRDV ερεύνησε τι είδους Fuggerei θα χρειάζονταν διαφορετικά μέρη, με έμφαση στην εκπαίδευση, τους ηλικιωμένους, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση και την οικονομική ανεξαρτησία των κατοίκων. Χαίρομαι για το τεράστιο ενδιαφέρον για τον εορτασμό των 500 χρόνων του Fuggerei, κάτι που δείχνει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που χρειάζεται επείγουσα προσοχή».

Το περίπτερο NEXT500 που σχεδιάστηκε από το MVRDV αποκαλύφθηκε στις 6 Μαΐου από τον Γενικό Διευθυντή της UNIDO Gerd Müller σε μια τελετή παρουσία – μεταξύ άλλων – του Βαυαρικού Υπουργού Οικοδομής, Στέγασης και Μεταφορών Christian Bernreiter, της δημάρχου Eva Weber, του Alexander Graf Fugger-Babenhausen. , Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Kresge Rip Rapson, ο ιδρυτικός εταίρος του MVRDV Jacob van Rijs και οι τρεις ιδρυτές του Fuggereien: Stella Rothenberger, Gintaras Grachauskas και Rugiatu Neneh Turay.

Στις 7 Μαΐου, το περίπτερο θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μαζί με τον Markus Söder, Πρωθυπουργό της Ομοσπονδιακής Πολιτείας της Βαυαρίας. Το περίπτερο είναι επισκέψιμο μέχρι τις 12 Ιουνίου 2022. Εκτός από ένα περίπτερο και μια έκθεση, η έρευνα του MVRDV οδήγησε επίσης σε ένα βιβλίο 191 σελίδων, το «Fuggerei of the Future».

Λεπτομέρειες Έργου

 • Όνομα έργου: Fuggerei NEXT500 Pavilion
 • Τοποθεσία: Άουγκσμπουργκ, Γερμανία
 • Ετος: 2022
 • Πελάτης: Fürstlich und Gräflich Fuggerschen Stiftungen
 • Μέγεθος και πρόγραμμα: Περίπτερο προσωρινής έκθεσης 150m2

Πιστώσεις

 • Αρχιτέκτονας: MVRDV
  • Ιδρυτικός εταίρος υπεύθυνος: Jacob van Rijs
  • Διευθυντής: Σβεν Θόρισεν
  • Ομάδα σχεδιασμού: Christine Sohar, Marta Iglesias Rando, Alexander Forsch, Alessio Palmieri, John Hermansson Στρατηγική και Ανάπτυξη: Jan Knikker
 • Οπτικοποιήσεις: Antonio Luca Coco, Francesco Vitale
 • Εικόνες: © Eckhart Matthäus, © MVRDV
 • Πνευματική ιδιοκτησία: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Συνεργάτες

 • Ανάδοχος, Δομικός Μηχανικός: Züblin Timber GmbH
 • Ξυλουργός: Burghart GmbH Schreinerei
παρόμοιες αναρτήσεις