Το στούντιο BXB μετατρέπει την παλιά πολωνική κατοικία σε μοντέρνα αγροικία

0
Το στούντιο BXB μετατρέπει την παλιά πολωνική κατοικία σε μοντέρνα αγροικία
© Piotr Krajewski

Αρχιτέκτονας: BXB στούντιο Bogusław Barnaś
Τοποθεσία: Πολωνία
Τύπος: σπίτι
Ετος: 2022
Εικόνες: Πιότρ Κραγέφσκι

Σύγχρονοι Αχυρώνες

Η ακόλουθη περιγραφή είναι ευγενική προσφορά των αρχιτεκτόνων. Η φαινομενικά τυχαία διασπορά των αχυρώνων ορίστηκε προσεκτικά από το γύρω τοπίο, τη θέση του ήλιου και τη λειτουργία του κτιρίου.

Ο πρώτος αχυρώνας, ο οποίος είναι ένα γκαράζ, λειτουργεί ως ένα τεράστιο buffer που χωρίζει το σπίτι από το δρόμο. Ο πέμπτος και τελευταίος αχυρώνας φιλοξενεί το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο με το ξύλινο κατάστρωμα που οδηγεί στη γύρω έρημο. Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου βρισκόταν ο αρχικός αχυρώνας. Εδώ τοποθετήσαμε τον κύριο χώρο καθιστικού που αναπαράγει τον πραγματικό χαρακτήρα του αρχικού αχυρώνα. Ακριβώς δίπλα του, τοποθετήσαμε τον αχυρώνα που φιλοξενούσε την κουζίνα και τον τοποθετήσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε το γωνιακό του παράθυρο να χρησιμοποιηθεί ως σημείο παρατήρησης του χώρου εισόδου, που βρίσκεται στον κεντρικό αχυρώνα και χαρακτηρίζεται από τη διακοσμητική του και διαφανές τοίχο, δημιουργώντας μια πύλη. Οι αχυρώνες που φιλοξενούν τα παιδικά δωμάτια και τα στούντιο έχουν ανοιχτή θέα προς την άλλη πλευρά και βρίσκονται ανάμεσα σε υπέροχα δέντρα που έχουν διατηρηθεί.

Κάθε συγκεκριμένος αχυρώνας ήταν φινιρισμένος με διαφορετικά στυλ υφής ξύλου για να αντικατοπτρίζει τον ατομικό χαρακτήρα των ιστορικών κτιρίων.

Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski

Παλιό σπίτι

Το επόμενο στάδιο της μελλοντικής ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη δημιουργική ανακατασκευή του παλιού σπιτιού που πρόκειται να κατεδαφιστεί. Προτείναμε να αποκαταστήσουμε τις αρχικές, όμορφες αναλογίες του, διαταραγμένες από προεκτάσεις των μεταγενέστερων ετών. Βελτιώσαμε την είσοδο με μια νέα οροφή, που συνδέεται με την αρχική ξύλινη διακόσμηση της ιστορικής πρόσοψης. Μέσα στο σπίτι, αποκαλύψαμε το αυθεντικό οικοδομικό υλικό – κόκκινο τούβλο – για να αναδείξουμε τη φυσική του ομορφιά. Η ανακατασκευασμένη σόμπα θέρμανσης με πλακάκια εκτίθεται στον κύριο χώρο δύο επιπέδων που καλύπτεται από ξύλινη στέγη. Αυτό που διακρίνει αυτό το σπίτι από άλλα είναι η έλλειψη τέταρτης πρόσοψης με την παραδοσιακή έννοια. Ο τοίχος με πλήρως τζάμι επιτρέπει στη δομή του σπιτιού να εκτεθεί προς τα έξω και προς τη βεράντα του τζακιού της νέας κατοικίας. Το παλιό σπίτι περιβάλλεται από πολύχρωμα φυτά και λουλούδια, χαρακτηριστικά αυτού του τύπου αγροτικού, ιστορικού κτιρίου.

Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski

Η Αγροικία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, της ιστορίας και της παράδοσης

Αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο ένα σύγχρονο κτίριο ή τη μετατροπή ενός ιστορικού οικοπέδου σε μοντέρνο σπίτι, αλλά και για έναν μοναδικό και βιώσιμο χώρο ενσωματωμένο στην περιοχή, που θα ήταν η σύνθεση της τοπικής παράδοσης, ενός όμορφου τοπίου και καλής λειτουργίας.

Κατά τη δημιουργία των μεμονωμένων αχυρώνων του The Farmhouse, καθοδηγηθήκαμε από μια αρμονική προσέγγιση στη φύση, κυρίως στο παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, του εδάφους, του υπάρχοντος πράσινου και των υποδομών. Τα μεγάλα, ηλιόλουστα τζάμια έχουν σκιαστεί με διάτρητη πρόσοψη, στέγες ταράτσας ή πυκνό πράσινο. Χάρη σε αυτό, το σπίτι δεν θα εκτίθεται σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι. Με γνώμονα την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, φροντίσαμε να διατηρήσουμε την πολύτιμη δενδροστοιχία. Για την καλύτερη ενσωμάτωση του κτιρίου με το εξαιρετικά πολύτιμο και όμορφο τοπίο, σχεδιάσαμε μια πεζογέφυρα στον πρώτο όροφο και πλατφόρμες στο ισόγειο, οι οποίες στη συνέχεια προσαρμόζονται στην τοπογραφία της περιοχής.

Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski

Η πύλη εισόδου του νέου σπιτιού ανοίγει με μια γυάλινη πρόσοψη που βλέπει στην παρακείμενη αυλή και τη μελλοντική κύρια είσοδο της ανακατασκευής του παλιού σπιτιού απέναντι. Η γυάλινη πρόσοψη έχει μια διάτρητη ξύλινη ημιδιαφανή κουρτίνα μπροστά της, η οποία σχετίζεται με το αρχικό διακοσμητικό χαρακτηριστικό που διακοσμεί την είσοδο του παλιού σπιτιού. Ο εντοπισμός των εισόδων σε κοινό άξονα ενισχύει τον διάλογο μεταξύ του παλιού και του νέου.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία σε σχέση με το έργο «The Farmhouse» δίνει μεγάλη έμφαση στη σχέση ανθρώπου και φύσης με αναφορά στον τόπο, την ιστορία και την παράδοση. Αυτή η σχέση πηγάζει από την εξερεύνηση του πολιτιστικού πλαισίου, καθώς και από τη σύγχρονη δομή και σχεδιασμό. Στο στούντιο BXB πιστεύουμε ότι αυτό το είδος ανοιχτότητας όσον αφορά την κληρονομιά και την παράδοση μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε έναν δημιουργικό πλούτο, γεμάτο μεγάλη δημιουργικότητα, και ότι αυτού του είδους η δημιουργία χώρου δίνει στα κτίριά μας ανθεκτικότητα και διαχρονικότητα. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, τα κτίριά μας δεν είναι απλώς ανώνυμα ή αντιπνευματικά και ότι είναι κάτι πιο σημαντικό από ένα απλό μοντέρνο κτίριο.

Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski
Το στούντιο Farmhouse BXB Poland House Barn
© Piotr Krajewski

Λεπτομέρειες Έργου

  • Εργο: BXB στούντιο Bogusław Barnaś
  • Ομάδα: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Mateusz Zima, Magdalena Moska, Valentin Lepley, Aleksander De Mott, Maroš Mitro, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Magdalena Fuchs
  • Επαγγελματίας ταινίαςduction: Unique Vision Studio
  • Φωτογραφία: Rafał Barnaś, Piotr Krajewski, Bogusław Barnaś
  • Σχεδιασμός γραφικών: BXB στούντιο
  • Περιοχή: 507 μ2
  • Τοποθεσία: Πόλσκα
  • Σχέδιο: 2017-2018
  • Κατασκευή: 2018-2021
  • Γενικός Ανάδοχος: Ostafin Budownictwo
  • Πελάτης: Ιδιωτικός
παρόμοιες αναρτήσεις