Μεγάλο Θέατρο Zhengzhou από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του HIT – aasarchitecture

0
Μεγάλο Θέατρο Zhengzhou από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του HIT – aasarchitecture

Το Zhengzhou Grand Theatre, που βρίσκεται στο κέντρο της Δημόσιας Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Zhengzhou, φιλοξενεί κυρίως μια αίθουσα θεάτρου (1.687 θέσεις), μια αίθουσα συναυλιών (884 θέσεις), μια αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών (421 θέσεις), μια αίθουσα προβών όπερας (461 θέσεις) και άλλους βοηθητικούς χώρους. Το Zhengzhou Grand Theatre, ως το υψηλότερου επιπέδου ορόσημο των παραστατικών τεχνών στην περιοχή Central Plain της Κίνας, έχει ως σχεδιαστική ιδέα το “A boat of art sailing on the Yellow River”.

Όταν πέφτει η νύχτα, ο έντονος φωτισμός των εσωτερικών χώρων διαπερνά το μεγάλο γυάλινο κουρτινότοιχο και τα «πανιά» μεταμορφώνονται σε μια γιγάντια κουρτίνα. Οι δραστηριότητες του κοινού στο εσωτερικό αποκαλύπτονται σκοτεινά, γεγονός που ερμηνεύει ζωηρά τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του Μεγάλου Θεάτρου ως κτηρίου παραστατικών τεχνών. Αυτό το έργο είναι ένα μεγάλο ολοκληρωμένο κτίριο τεχνών παραστάσεων. Η υψηλή πολυπλοκότητά του αντικατοπτρίζεται στις ακόλουθες πτυχές.

Λειτουργική πολυπλοκότητα
Οι τέσσερις μεγάλες ανεξάρτητες αίθουσες είναι ενσωματωμένες σε αυτό το μεγάλο ολοκληρωμένο κτίριο, με πολλαπλές λειτουργίες, μεγάλη χωρητικότητα κοινού και πολύπλοκες κυκλοφορίες. Υπό το πρίσμα αυτό, ο σχεδιασμός χρειαζόταν να οργανώσει εύλογα τη διάταξη όλων των λειτουργικών αιθουσών και τις κυκλοφορίες τόσο των ανθρώπων όσο και των logistics.

Ακουστική πολυπλοκότητα
Ο σχεδιασμός έπρεπε να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαφορετικές ακουστικές απαιτήσεις των τεσσάρων μεγάλων αιθουσών, να διασφαλίζει ποιοτικά ηχητικά εφέ και να αποφεύγει τις αμοιβαίες ακουστικές παρεμβολές.

Δομική πολυπλοκότητα
Το έργο είναι κτίσμα μεγάλου ανοίγματος, μήκους 204μ. Με βάση τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής μορφής, η εξωτερική δομή υιοθετεί χαλύβδινα ζευκτά και η οροφή διαμορφώνεται από δικτυωτές κατασκευές, που υποστηρίζονται από τρεις δομές πυθμένα από σκυρόδεμα που μοιάζουν με πύργο, δημιουργώντας μαζί ένα νέο, διακριτικό μικτό δομικό σύστημα.

Πολυπλοκότητα πυροπροστασίας
Η αρχιτεκτονική αποτελείται από τέσσερις αίθουσες παραστάσεων. Υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για τα διαμερίσματα πυρκαγιάς, το πλάτος της διαδρομής εκκένωσης, τον αριθμό των εξόδων κινδύνου και την απόσταση εκκένωσης. Συγκεκριμένα, καθώς το διαμέρισμα πυρκαγιάς υπερβαίνει το συμβατικό όριο επιφάνειας, ήταν απαραίτητη μια ανάλυση απόδοσης.

Η απλοποίηση βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού. Χτενίζοντας «πανιά» διαφορετικής καμπυλότητας με λοξή υφή, οι μονάδες πρόσοψης βελτιστοποιήθηκαν σε ακανόνιστες υπερβολικές επιφάνειες. Εφαρμόστηκαν μοντελοποίηση και παραμετρικός σχεδιασμός για να γίνουν επαναλαμβανόμενες συγκρίσεις των λύσεων διαίρεσης μονάδων. Τελικά, επιλέχθηκε μια κατακόρυφη μονάδα 2mx3m που μπορεί να ανυψωθεί για συναρμολόγηση.

Αυτές οι αρθρωτές μονάδες δημιουργούν μια καμπυλωτή μορφή που μιμείται την ακανόνιστη ροή του Κίτρινου Ποταμού με εννέα κύριες καμπύλες. Εν τω μεταξύ, αυτά τα εξαρτήματα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με τυποποιημένο τρόπο, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία κατασκευής και εξοικονομώντας κόστος. Η έξυπνη ημισφαιρική πρόσοψη με ένα κοίλο, που θυμίζει το σχήμα των ημισφαιρικών νυχιών της παραδοσιακής κινεζικής πύλης του παλατιού, δημιουργεί ένα εξωτερικό που συνδυάζει παραδοσιακά και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Η χρήση αυτοφερόμενων σωλήνων αλουμινίου σχήματος U και οι τεχνικές χειροκίνητης έλξης και επίστρωσης σύρματος, επιτρέπουν σε αυτά τα εξαρτήματα αλουμινίου να ξεκολλήσουν από την καρίνα και να φαίνονται πιο χαριτωμένα. Ταυτόχρονα, η χειροκίνητη διαδικασία σχεδίασης σύρματος δημιούργησε μια πολυεπίπεδη υφή σε χάλκινο τόνο. Σε συνδυασμό με το πολιτιστικό πλαίσιο των δυναστείων Xia και Shang, τον Κίτρινο Ποταμό και τα τοπικά στοιχεία της όπερας, παρουσιάζει την ιστορική σημασία του κτιρίου τόσο οπτικά όσο και μεταφορικά.

Ένας άλλος δημιουργικός σχεδιασμός αντικατοπτρίζεται στους φεγγίτες σε σχήμα σταγόνας που διαθέτουν εσωτερική επιφάνεια που καθοδηγεί το φως, η οποία μειώνει το βάρος, καθώς και το κόστος κατασκευής και συντήρησης σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανακλαστική επιφάνεια υαλοπινάκων. Η οροφή υιοθετεί έναν συνδυασμό από χαλύβδινο πλέγμα, ελαφρύ σύνθετο πάνελ από σκελετό από χάλυβα και στεγανωτική μεμβράνη TPO, που μειώνει το κόστος κατασκευής, βελτιώνει την ασφάλεια του συστήματος στεγανοποίησης και ενισχύει την αντίσταση της οροφής στον αέρα καθώς και τις επιδόσεις ηχομόνωσης σε σύγκριση με την παραδοσιακή όρθια ραφή χαλύβδινη στέγη.

Από την ολοκλήρωσή του, το Zhengzhou Grand Theatre έχει δεχθεί περισσότερες από 20 επαρχιακές και δημοτικές αντιπροσωπείες και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκδηλώσεις, όπως το γκαλά του 2021 Zhengzhou Spring Festival, η τελετή έναρξης του Πολιτιστικού Μήνα του Κίτρινου Ποταμού, παραστάσεις από επισκέψεις σε θέατρα άλλων επαρχιών και πολλά άλλα. Παρείχε επίσης έναν χώρο για την τελετή των 29ων βραβείων Golden Rooster and Hundred Flowers και διάφορες πολιτιστικές παραστάσεις, κερδίζοντας ευρεία αναγνώριση από την κοινωνία.

Στο μέλλον, το Zhengzhou Grand Theatre θα ενισχύσει τον ρόλο του στην αναζωογόνηση της αγοράς των παραστατικών τεχνών και θα κάνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πιο προσιτές στο κοινό. Θα συνεχίσει να ενισχύει την πολιτιστική εικόνα της πόλης και της ίδιας ως σημείο αναφοράς τοπικών πολιτιστικών ορόσημων, ώστε να συμβάλλει στην οικοδόμηση του «πολιτιστικού Zhengzhou, του πολιτισμένου Zhengzhou». Πηγή από The Architectural Design and Research Institute of HIT.

  • Τοποθεσία: Πόλη Zhengzhou, επαρχία Henan, Κίνα
  • Αρχιτέκτονας: Το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του ΙΜΕΤ
  • Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Mei Hongyuan
  • Ομάδα σχεδιασμού: Mei Hongyuan, Chen Jianfei, Zhao Jian, Wu Xinde, Chen Yu, Bai Yu, Zhang Daiyan, Wang Congfei, Zhang Xiaodong, Wang Zhimin, Zhang Lixin, Yuan Zhenjun
  • Κατασκευή: China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd.
  • Περιοχή τοποθεσίας: 50.942,97 Τετ
  • Μικτή επιφάνεια ορόφου: 127.739,67 Τετραγωνικά μέτρα
  • Ετος: 2020
  • Φωτογραφίες: Wei Shuxiang, στούντιο TimeRaw, Ευγενική προσφορά του SUNSHINE PR
παρόμοιες αναρτήσεις