Η MVRDV ολοκληρώνει το εμβληματικό κατάστημα Bulgari στη Σαγκάη – aasarchitecture

9
Η MVRDV ολοκληρώνει το εμβληματικό κατάστημα Bulgari στη Σαγκάη – aasarchitecture

Το Bulgari Shanghai είναι η τρίτη εμβληματική πρόσοψη καταστημάτων στη συνεχιζόμενη συνεργασία της MVRDV με την πολυτελή ιταλική μάρκα κοσμημάτων. Όπως και τα προηγούμενα σχέδια, το έργο της Σαγκάης χρησιμοποιεί ένα οπτικό μοτίβο εμπνευσμένο από τις πύλες και τα γείσα της πρώτης πρωτότυπης μπουτίκ της Bulgari στη Via dei Condotti της Ρώμης, υιοθετώντας την αναγνωρίσιμη οπτική ταυτότητα που διακρίνει πλέον τα καταστήματά τους παγκοσμίως.

Ωστόσο, σε μια συστροφή στα προηγούμενα σχέδια, αυτό το μοτίβο δεν χρησιμοποιείται για να σχηματίσει παράθυρα στην πρόσοψη. Αντίθετα, η πρόσοψη της Σαγκάης είναι ως επί το πλείστον χωρίς παράθυρα και το μοτίβο του γείσου χρησιμοποιείται σε πολυεπίπεδα πάνελ που σχηματίζουν ένα μοτίβο εμπνευσμένο από την Art Deco. Το Art Deco είναι ένα κοινό θέμα που έχουν η Σαγκάη και το Bulgari: η θέση της κινεζικής πόλης ως βασικό λιμάνι που συνδέει Ανατολή και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα της έδωσε μια πλούσια παράδοση σε αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ, ενώ η συλλογή Déco της Bulgari χαρακτήρισε τα κοσμήματά της. περίοδος.

Για να κλείσει αυτός ο κύκλος έμπνευσης, η πρόσοψη παίρνει την υλικότητα των εκλεκτών κοσμημάτων με πάνελ που μοιάζουν με τον πιο πολύτιμο λίθο της Κίνας, τον Jade. Το αποτέλεσμα είναι ένας περίπλοκος σχεδιασμός, με στρώμα επί στρώμα διαπολιτισμικών αναφορών. Αρχιτεκτονική Art Deco με ποιότητα που μοιάζει με κοσμήματα, που συνδυάζει τα καλύτερα του ανατολικού και δυτικού πολιτισμού. Η επένδυση από ορείχαλκο σε χρυσό χρώμα δίνει στην πρόσοψη μια εμφάνιση σαν κοσμήματα από νεφρίτη.

Τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από συμπιεσμένο πράσινο γυαλί, ένα μοναδικό αποτέλεσμα υλικού που δημιουργεί ένα ημιδιαφανές φινίρισμα. Τη νύχτα, ένας οπίσθιος φωτισμός πίσω από τα πάνελ δίνει στην πρόσοψη μια εντυπωσιακή λάμψη, αναδεικνύοντας τη μοναδική ποιότητα υφής του γυαλιού. Το γυαλί είναι πλήρως ανακυκλωμένο, που παράγεται στο εργοστάσιο Magna στο Teutschenthal της Γερμανίας, το οποίο ειδικεύεται στην επεξεργασία γυαλιού.

Το έργο καταδεικνύει τις δυνατότητες των βιώσιμων ανακυκλωμένων υλικών, ακόμη και σε περιβάλλοντα πολυτελείας, και κάνει ένα βήμα προς τον στόχο της MVRDV και της Bulgari για σχέδια καταστημάτων που κατασκευάζονται με υλικά 100% κυκλικής οικονομίας. Εν τω μεταξύ, ο οπίσθιος φωτισμός έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί το ενεργειακό αποτύπωμα της πρόσοψης, χρησιμοποιώντας λιγότερο από τη μισή ενέργεια μιας τυπικής συγκρίσιμης εγκατάστασης.

«Η συνεργασία μας με την Bulgari οδήγησε σε μερικά συναρπαστικά πειράματα υλικού», λέει ο ιδρυτής του MVRDV Jacob van Rijs. «Είναι ένα πάθος που μοιραζόμαστε μαζί τους, αν και σε διαφορετικούς κλάδους σχεδιασμού. Το κατάστημα της Σαγκάης συμπυκνώνει την αξία αυτών των πειραμάτων: δεδομένης της σωστής επεξεργασίας και λεπτομέρειας, τα υπολείμματα σαμπάνιας και μπουκαλιών μπύρας, που διαφορετικά θα πεταχτούνταν, γίνονται ένα κόσμημα για την πόλη».

Το Bulgari Shanghai είναι το τρίτο κατάστημα MVRDV που σχεδιάστηκε για την ιταλική μάρκα: το 2018 η Bulgari Kuala Lumpur άνοιξε με μια πρόσοψη εμπνευσμένη από μάρμαρο που φωτίζεται από φλέβες χρυσού φωτός. Για αυτό το εφέ, το οπλισμένο με γυαλί σκυρόδεμα κόπηκε σύμφωνα με το σχέδιο του γείσου, γέμισε με ρητίνη και φωτίστηκε με πορτοκαλί φώτα LED.

Ακολούθησε το άνοιγμα του Bulgari Bangkok το 2020, όπου το μοτίβο του γείσου δημιουργήθηκε από ορείχαλκο και συνδυάστηκε με διαφορετικούς τύπους γυαλιού για να δώσει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σαν κόσμημα. Ο διακριτικός φωτισμός σε κάθε βιτρίνα αναδεικνύει τα προϊόντα του καταστήματος με το χαρακτηριστικό σαφράν χρώμα της Bulgari. Πηγή από MVRDV.

 • Τοποθεσία: Σανγκάη, Κίνα
 • Αρχιτέκτονας: MVRDV
 • Ιδρυτικός εταίρος υπεύθυνος: Jacob van Rijs
 • Εταίρος: Fokke Moerel
 • Ομάδα σχεδιασμού: Jacob van Rijs, Fokke Moerel, Aser Gimenez Ortega, Simone Costa, Giovanni Nardi, Elien Deceuninck
 • Διευθυντής MVRDV Asia: Στίβεν Σμιτ
 • MVRDV Asia Team: Ruochen Zhang, Carmen Xu
 • Κατασκευή γυαλιού: MAGNA Glaskeramic GmbH
 • Εργολάβος: RICH HONOR International Design Co., Ltd
 • Πελάτης: Bulgari
 • Μέγεθος και πρόγραμμα: Πρόσοψη λιανικής 274m2
 • Ετος: 2021
 • Φωτογραφίες: Bulgari, Xia ZhiΠαραχώρηση του MVRDV

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply