Η Barman Architects ανακυκλώνει το περίπτερο της Μπιενάλε σε υπαίθριο μουσείο στην Κόρδοβα

0
Η Barman Architects ανακυκλώνει το περίπτερο της Μπιενάλε σε υπαίθριο μουσείο στην Κόρδοβα
Φάμπιο Πουρτζίνο

Αρχιτέκτονας: Barman Architects
Τοποθεσία: Corbola, Ιταλία
Τύπος: Περίπτερο
Ετος: 2022
Φωτογραφίες: Φάμπιο Πουρτζίνο

Κατάσταση πριν από τα Έργα

Η ακόλουθη περιγραφή είναι ευγενική προσφορά των αρχιτεκτόνων. Κάθε χρόνο στον κόσμο πραγματοποιούνται αρκετές προσωρινές εκθέσεις που σχετίζονται με τους τομείς της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Η μελέτη περίπτωσης της Μπιενάλε της Βενετίας μας δείχνει ότι αυτού του είδους η εκδήλωση δημιουργεί διαφορετικές πολικότητες στην πόλη που προσελκύει τον κόσμο σε νέες προσωρινές κατασκευές, όπως εγκαταστάσεις ή περίπτερα. Συνήθως, ο κύκλος ζωής των προσωρινών κατασκευών πηγαίνει από την προκαταρκτική ιδέα έως την κατεδάφισή τους. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι προσωρινές εκθέσεις παράγουν τόνους απορριμμάτων κατασκευών και κατεδαφίσεων ετησίως. Το πρόγραμμα MePart είχε στόχο να δώσει νέα πνοή σε προσωρινές εγκαταστάσεις και δομές που παράγονται από μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα μέσω μιας πλατφόρμας δικτύου για την προώθηση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την γενικός στόχος επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη έως το 2050. Προκειμένου να προωθηθεί η μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, αυτή η πρωτοβουλία επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του κατασκευαστικού τομέα: τις προσωρινές εγκαταστάσεις, που συνδέονται με τον κόσμο των μεγάλων σειριακών πολιτιστικών εκθέσεων.

Το MePart ασχολείται με την επανεισαγωγή των απορριμμάτων από τις εγκαταστάσεις προσωρινών εκθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας σε προγράμματα αστικής ανάπλασης που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου χώρου.

Αντικείμενο της Παρέμβασης

Το 2021 ολοκληρώθηκε το πιλοτικό έργο του προγράμματος MEPART. Αφορά την ανακύκλωση του μέρους εγκατάστασης του τετραμερούς έργου, The Port and the Fall of Icarus, για το Ολλανδικό Pavilion Extended Program, «Work, Body, Leisure» στη 16η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Biennale Architettura 2018.

Αρχικά, η εγκατάσταση ήταν έξω από την περιοχή Giardini της Biennale, τοποθετημένη στη Riva dei Sette Martiri, έναν παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου που συνδέει την πλατεία San Marco με τον Giardini. Είναι μια αρκετά μεγάλη δημόσια εγκατάσταση. Όλη η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη από σκουριασμένα μεταλλικά φύλλα.

Μετά το τέλος της Μπιενάλε, η εγκατάσταση που προοριζόταν αρχικά για τη χωματερή ανακτήθηκε, αποσυναρμολογήθηκε, καταλογοποιήθηκε και επανασχεδιάστηκε ως υπαίθριο μουσείο στην Corbola.

Βρίσκεται κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Via Lazzara, το έργο εγκατάστασης στοχεύει στην ενίσχυση της αρχαιολογικής διαδρομής της Via Popilia, ενός ρωμαϊκού δρόμου που ήταν, στη ρωμαϊκή εποχή, η σύνδεση μεταξύ της αποικίας Ariminum (Rimini) Ravenna και Aquileia. .

Η αποστολή της MePart είναι να αναπτύξει έργα και εργαλεία στον τομέα του Σχεδιασμού υπέρ του πειραματισμού με νέα σενάρια για την αναδιανομή της αξίας που δημιουργείται από τους πολιτιστικούς πόρους των προσωρινών εκδηλώσεων.

Αν και πειραματική, η περίπτωση του ολλανδικού περιπτέρου δείχνει πώς είναι δυνατόν να βρεθούν νέες συνθέσεις και τρόποι συνδυασμού πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξης για τη δημιουργία δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.

Λεπτομέρειες Έργου

 • Όνομα έργου: Πιλοτικό πρόγραμμα Upcycling Pavillon “Icarus open air Museum”
 • Όνομα γραφείου: Barman Architects – Roberta Bartolone, Giulio Mangano (με τη συνεργασία των Filippo Andrighetto, Carlo Baldin, Leonardo Giacalone, Tommaso Spagnolli, Tomas Ambra, Mattia Deon)
 • Πρόγραμμα MePart: Heritage Asset Management SBRL spin-off του Πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας
 • Υπεύθυνος για την εκτέλεση της επανεγκατάστασης: Barman Architects- Roberta Bartolone
 • Επίτροπος: Δήμος Corbola (Rovigo)
 • Έτος ολοκλήρωσης: 2021
 • Ακαθάριστη Δόμηση (μ2/ ft2): 100 μ2
 • Τοποθεσία Έργου: Via Lazzara, Corbola, Rovigo
 • Πρόγραμμα: Υπαίθριο μουσείο
 • Όνομα έργου της αρχικής εγκατάστασης της Μπιενάλε: The Port and the Fall of Icarus, Biennale Installation project μέρος του τετραμερούς έργου για το Ολλανδικό Pavilion Extended Program, «Work, Body, Leisure» στη 16η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Biennale Architettura 2018
 • Έργο από: Hamed Khosravi, Taneha Kuzniecow Bacchin, Filippo LaFleur
 • Φωτογραφίες της εγκατάστασης The Port and the Fall of Icarus in Riva Sette Martiri (Maritime Property – Λιμεναρχείο, Βενετία): Igreg Studio
 • Εγκατάσταση Το Λιμάνι και η Άλωση του Ικάρου ανάθεση Het Nieuwe Instituut, με την υποστήριξη των Creative Industries Fund NL, Porto di Venezia, TU Delft DIMI, LDE Center for Metropolis and Mainport – Port City Futures, Venice Hermitage.
 • Παραχωρησιούχος της εγκατάστασης Η Port and the Fall of Icarus: Faculty of Architecture and the Buil Environment, Department of Urbanism, TU Delft
 • Φωτογράφος: Φάμπιο Πουρτζίνο
παρόμοιες αναρτήσεις